آزادوار شهری به قدمت تاریخ

کک

کک حشره کوچک قهوه ای با یک پوسته سخت است . ککها پنجه های ریزی در انتهای پاهایشان دارند که به آنها کمک می کند به انسان و دیگر حیوانات خونگرم بچسبند و خونشان را بمکند. اگر شما سگ یا گربه دارید ، حتما کک را هم دیده اید . کک ها اغلب روی موهای این حیوانات یافت می شوند ، یکبار که حیوان بداخل می آید ( داخل زندگی انسان) کک ها می توانند داخل لباسها و فرشها شوند.

برای از بین بردن کک­های بالغ و همچنین لاروها باید در درجه اول محیط اطراف خود را پاکیزه نگه داریم. می­توان به کمک جاروبرقی تمام گوشه کنارهای اتاق را جارو و تمیز کرد. در صورتی که آلودگی شدید باشد لازم است تمام قسمت­ها با سموم مناسب و بی خطر، سم پاشی شود(دوره زندگی کک­ها درمحیط بیرون خانه مخصوصا در آب وهوای سرد محدود می­باشد). همچنین اگر احتمالا کک بر روی بدن یا داخل لباس­ها وجود دارد، لازم است لباس­ها با پودرهای شوینده شسته شود و همچنین سطح بدن نیز باید با آب و صابون به طور مناسب شستشو گردد.

لوسیون های ضد گزیدگی حشرات نیز در این مورد موثر است .

بعد از گزش حشرات چه باید کرد؟

برای جلوگیری از عفونت ، باید محل گزیدگی را با ماده ضدعفونی یا با صابون شستشو داد. برای رهایی از خارش محل گزیدگی ، خمیری از نشاسته و جوش شیرین تهیه نمایید و روی محل گزیدگی قرار دهید یا محلول طبی کالامین به محل گزیدگی بمالید. در صورتی که گزیدگی متعدد باشد پزشک معمولا داروی آنتی هیستامین تجویز می‌کند که اثر ضد خارش دارد. پدر و مادر می‌توانند قبل از خوابیدن کودک خود یک قاشق از شربت آنتی هیستامین به او بدهند.

برای کاستن از درد و خارش محل گزیدگی باید محل آن را خنک کرد که این کار را می توان با مالیدن موادی همچون وازلین، جوهر نعناع خشک، کافور و یا تکه­ای یخ بر روی قسمت گزیده شده، انجام داد. اشخاصی که حساسیت بسیار بیشتری دارند میتوانند از پادزهر استفاده نمایند.

تحقیقات زیر توسط دکتر مهرداد حلوایی؛ متخصص فیزیولوژی جانوری و فلوشیپ کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین گرد آوری شده است

کک ها، حشرات موذی و بسیار خطرناکی هستند که به واسطه ویژگی های حرکتی و دوره زندگی، به دام انداختن آن ها بسیار مشکل و تقریبا غیرممکن است. حتی استفاده از سموم در مبارزه با آن ها راه به جایی نمی برد. اگر کک ها، وارد محیط های مسکونی شوند، بیرون راندن آن ها بسیار مشکل است. از آن جا که این حشرات به طور سریع به سمت انسان جذب می­شوند، افرادی که برای تفریح به مناطق روستایی می روند از گزند آن ها در امان نخواهند بود. به دلیل آن که این حشرات می توانند ناقل بیماری های خطرناک مشترک بین انسان و دام باشند، توجه به مبارزه با آن ها ضروری است. سایر راه های مبارزه در مورد کک ها هم چندان کارساز نمی باشند، بنابراین به دنبال یافتن راهی برای حل این مشکل در جستجوی موادی که بتوانند این حشرات را از انسان دور نمایند، یک ترکیب طبیعی کشف گردید که به طور موثری می تواند سبب دوری و فرار حشرات گردد. از این ترکیب طبیعی پمادی تهیه گردید که روی 30 نفر از افراد ساکن و شاغل در اطراف دامداری ها آزمایش شد و سپس نتایج حاصل بررسی گردید و مشخص شد که این ترکیب می تواند به نحو موثری به احتمال 99% باعث فرار این حشرات و دوری آن ها از افراد گردد.

به دنبال یافتن راه حلی برای مبارزه با کک ها، با بررسی انواعی از گیاهان، تعدادی از آن ها که دارای ترکیبات موثری در جهت فراری دادن حشرات بودند شناسایی گردیدند.

این گیاهان عبارت بودند از: بابونه، سیر، اوکالیپتوس، پونه، شمعدانی، درخت چای (روغن این درخت)، و اوسطوخودوس.

در مرحله بعد، جهت ساخت ترکیب موثری از آن ها، عصاره این گیاهان به صورت عرق گیری تهیه گردید. سپس از مقدار کمی وازلین، پمادی تهیه شد. 15 نفر از افرادی که به طور مرتب در معرض گزش کک ها قرار داشتند و از این مساله شکایت داشتند، انتخاب شدند و پماد مورد نظر در اختیار آن ها قرار گرفت و از آن ها خواسته شد تا روزانه 2 بار دست راست خود را از مچ تا ساعد دست، یعنی نیمی از دست را به این پماد آغشته نمایند. سپس در پایان روز تعداد گزش های ناشی از کک را روی دو دست راست و چپ خود شمارش نمایند.

در تحقیق انجام شده برای پیدا کردن راهی جهت مبارزه با کک ها، تعداد بسیار زیادی از گیاهان که به احتمال زیاد دارای ترکیبات موثری برای فرار حشرات بودند، شناسایی گردیدند. از میان این گیاهان، 8 مورد بر اساس در دسترس بودن، ارزانی، و سهولت تهیه عصاره انتخاب گردیدند. پس از تهیه عصاره آب گرم با استفاده از ماده زمینه ای وازلین پمادی تهیه گردید. 15 نفر از افرادی که از گزش کک ها شکایت داشتند و شرایط محیطی آن ها باعث می شد که در معرض گزش قرار بگیرند به صورت تصادفی انتخاب شدند. در آزمایش اصلی پماد ساخته شده در اختیار آن ها قرار داده شد. این افراد روزانه دو بار دست راست خود را با آن آغشته می کردند و دست چپ خود را به هیچ ماده ای آغشته نمی کردند. در پایان روز این افراد تعداد گزش های ناشی از کک را بر روی دو دست به صورت جداگانه شمارش و یادداشت نمودند. پس از 10 روز میانگین اعداد مربوط به دست راست و چپ افراد به دست آمد. برای بررسی تایید ماده وازلین بر گزش کک ها و پاسخ به این سوال که آیا خود وازلین به تنهایی تاثیری بر فراری دادن کک ها دارد یا خیر، آزمایش دیگری انجام شد. در این آزمایش از همان 15 نفر خواسته شد تا یک دست خود را با وازلین چرب نمایند و دست دیگر را به هیچ ماده خارجی آغشته ننمایند. سایر مراحل مانند آزمایش اصلی بود.

در این آزمایش، میانگین نتایج به دست آمده با وازلین در طی 10 روز، با میانگین نتایج تعداد گزش ها در دست بدون وازلین مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین این دو گروه که در واقع گروه وازلین به عنوان آزمایش و گروه بدون وازلین به عنوان شاهد بودند، اختلاف معنی داری وجود نداشت، یعنی استفاده از وازلین تاثیری بر کاهش گزش کک بر روی دست انسان نگذاشت.

در بررسی نتایج حاصل، نتیجه آزمایش اصلی و آزمایش گزش روی دست های آغشته شده به پماد به عنوان گروه آزمایش و گروه شاهد در نظر گرفته شد و مورد مقایسه آماری قرار گرفت که نشان داد به احتمال 95% پماد مذکور می تواند سبب دور کردن کک ها و کاهش گزش آن ها شود.

کک ها، از حشرات بسیار موذی و مقاومی هستند که هم برای انسان ها و هم برای حیوانات مشکلات فراوانی ایجاد می کنند، اما تا کنون راه موثر و بی خطری برای مبارزه با آن ها یافت نشده است. چون این جانوران بسیار ریز و مقاوم هستند، به سرعت در پناهگاه ها مخفی می­شوند و به راحتی قابل از بین بردن نیستند. پماد ساخته شده در این پژوهش، به نحو موثری می تواند باعث دور کردن آن ها از انسان شود، بنابراین به عنوان یک راه حل بی خطر، طبیعی، ساده و ارزان قابل توصیه می باشد.


نویسنده: داود ׀ تاریخ: چهار شنبه 18 خرداد 1390برچسب:کک ,حشره ای موذی, را ههای مبارزه ,روستا, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

تمامی حقوق برای سایت روستای آزادوار محفوظ است. انتشار مطالب با ذکر منبع بلامانع است